Keulen staat bekend om het grote aantal symfonie- en kamerorkesten.
Het Gürzenichorkest is een groot orkest, dat in 1857 opgericht werd. In 1888 werd het eigendom van de stad.
Bekende leiders waren Conradin Kreutzer, Hermann Abendroth, Günter Wand, Marek Janowski en James Conlon.
Het Orkest staat nu onder Leiding van Markus Stenz.
Het tweede grote orkest, is het WDR Sinfonieorchester, dat in 1947 werd opgericht.
Naast de genoemde orkesten, zijn er ook meerdere kamerorkesten, zoals Capella Colonienseis, Collegium Aureum (1964), Concerto Köln (1985) en Musica Antiqua Köln (1973).
De WDR Big Band Köln is een gewaardeerd Jazz-bigband.
Twintig professionele koren zijn aangesloten aan de “Arbeitskreis Kölner Chöre”, zoals het Philharmonische Chor Köln, Kartäuserkantorei Köln, Kölner Kammerchor, Bach-Verein Köln, Kölner Domchor, Kölner Männer-Gesang-Verein.
Er Zijn ook Kölschtalige bands, een daarvan is de sociaalkritische rockband BAP, rond de zanger en songwriter Wolfgang Niedecken.
In Nederland werd hun song Kristallnacht in de jaren 80 een grote hit.
Keulen is met 30.000 tot 40.000 medewerkers, één van de belangrijkste mediaplaatsen van Duitsland.
De Westdeutscher Rundfunk, een openbare omroep voor het westen van Duitsland met regionale en internationale stations zit in Keulen, en heeft 3500 medewerkers.
De radiozender Deutschlandfunk, het enige nationale station in Duitsland. Dat was tot 2003 ook zo voor de Deutsche Welle, een Internationale station, dat Duitstalige en anderstalige informatieve tv-programma’s in de Wereld uitzond.
De Deutsche Welle is verhuist naar Bonn.
In Keulen zitten ook nog een Lokale Radio zender, Radio Köln en een TV- zender, Center.TV.
Ook grote groep TV- zenders zoals RTL – Group, RTL, Super RTL, VOX, N-tv hebben hier gezamelijk een groot hoofdkwartier.
Keulen is ook een belangrijke stad voor kranten.
In en Rond Keulen Verschijnen er veel kranten en tijdschriften. De uitgerver M. DuMont Schauberg brengt de Kölner Stadt-Anzeiger, en de Kölnische Rundschau uit, die samen een bereik van Keulen tot aan de Eifel Hebben.
De wetenschappelijke tijdschriften Capital en Impulse komen ook uit Keulen.
Overigens, er worden ook veel televisieprogramma’s van Nederlandse herkomst opgenomen in en rond Keulen, en dat is natuurlijk ook een grote publiekstrekker.